El Projecte educatiu del barri de la Mina (pebMINA) reuneix diversos centres educatius que en conjunt inclouen tots els nivells de l’ensenyament reglat -des de l’escola bressol fins l’escola d’adults passant per la universitat i la secundària-. Juntament, amb entitats i serveis del lleure, associacions veïnals, i serveis públics d’educació, salut, seguretat i benestar social.

 

 

 

En total, 41 agents de diversa naturalesa que treballen en xarxa al territori amb l’objectiu comú de millorar les condicions de vida de la població de la Mina a través de l’educació, com a eina fonamental, tant a l’escola com en el temps de lleure. Això vol dir, que cada individu assoleixi l’èxit personal en els àmbits acadèmic, social i laboral. La formació reglada als centres d’ensenyament es conjuga amb l’educació en valors i la cohesió social que promouen les entitats del lleure, tot gràcies al treball de col·laboració i coordinació que es genera des del pebMINA. La seva acció s’articula per via de tres comissions: la d’Acció Comunitària, la Comunitat Educativa i l’Educació Social i Lleure. Les tres tenen en comú fomentar l’intercanvi i la suma de sinèrgies per detectar necessitats a les que donar resposta de manera conjunta i potenciar la participació i el protagonisme de la comunitat de la Mina en la vida del barri.

Comissions de treball

En particular, la comissió d’Acció Comunitària se centra en la cohesió social i aborda qüestions com el civisme, la interculturalitat o la vida sociocultural del barri. A través de l’organització d’activitats comunitàries com la festa de Carnestoltes i la celebració dels dies internacionals dels drets dels infants i del joc promou espais d’intercanvi i relació entre entitats, serveis i veïnat. La comissió de la Comunitat Educativa posa els seus esforços en garantir la igualtat d’oportunitats, millorant la coordinació entre l’educació formal i no formal, adequant metodologies per reforçar els aprenentatges i fomentant la participació activa de les famílies en la formació dels seus fills i filles. La comissió d’Educació Social i Lleure dirigeix el seu treball a l’educació en valors. A partir de l’observació i la reflexió sobre la realitat, desenvolupa projectes i proposa actuacions que contribueixin a despertar el sentit crític i la sensibilització en qüestions com per exemple la igualtat de gènere.

 

  

 

Paral·lelament, en funció de necessitats concretes es constitueixen grups de treball com el que gestiona els horts comunitaris, el que organitza el torneig Futvalors o el que aborda temes de comunicació. La coordinació general, la representació del pebMINA i la participació al Projecte educatiu de ciutat, la dur a terme el Grup de treball impulsor, mentre que els acords es prenen en reunions plenàries que se celebren cada dos mesos.

A través del pebMINA es generen moltes coordinacions fructíferes, contactes tant dins com fora dels barri que faciliten noves oportunitats per sumar forces i treballar millor plegats. Tenim la sort de la proximitat, de la coneixença personal, de compartir un objectiu pel bé comú, del treball directe amb les persones, de poder adaptar-nos amb facilitat als canvis que es produeixen al barri. El Consorci del barri de la Mina com a impulsor i membre del projecte educatiu ja des de la seva creació, participa activament en els treballs de les tres comissions i grups de treball, per via dels seus serveis socioeducatius: Fem Família, la Capsa dels Jocs, Espai Jove i Avança, juntament, amb la resta d’equips docents, d’educadors i tècnics membres del pebMINA, per assolir els objectius marcats per a cada nou curs i organitzar les activitats comunitàries que es proposen.

Consorci del barri de la Mina