Avança organitza una visita al Museu de Ciències Naturals de Barcelona on es combina el coneixement científic i el desenvolupament de competències personals. Aquest setembre, el començament del nou curs ha submergit als joves del servei Avança en l’origen de la vida i els processos evolutius de la Terra. I, alhora, ha posat a prova les seves capacitats comunicatives i  d’autonomia personal per guiar-se lliurament dins el circuït de les exposicions Som Natura i Explora el Planeta.

 

 

Per aquests joves, menors de 18 anys, que no han completar els estudis obligatoris, tenir habilitats en les relacions interpersonals, saber desenvolupar-se amb un tracte adequat i tenir una actitud proactiva d’interès per la descoberta i el coneixement, són eines imprescindibles per retornar a l’institut, formar-se de cara a un futur laboral i evitar el risc d’exclusió. Aquest servei del Consorci els ofereix orientació i acompanyament per millorar la seva qualificació i possibilitats d’entrar en el món laboral, mitjançant un espai de simulació per fomentar l’interès per la formació i els oficis.

 

 

 

Implicació i responsabilització

En el cas de les sortides, són els nois i noies qui les preparen cercant tota la informació necessària: transport, horaris, preus... I, el dia de la visita cal puntualitat, responsabilitat, bon capteniment, atenció i interès. Al mateix temps, guanyen confiança fora de la seva zona de confort i descobreixen noves experiències i espais atractius. Després es posen en comú les vivències del dia, els coneixements adquirits, les dificultats que hagin pogut sorgir i es fan propostes de millora de manera participativa i assertiva.

El Museu de Ciències Naturals de Barcelona, ubicat al Parc del Fòrum, forma part del Museu d’Història Natural (1882), juntament, amb el Jardí Botànic de Barcelona i el Jardí Botànic Històric de la muntanya de Montjuïc, i el Museu Martorell i el Laboratori de Natura del Parc de la Ciutadella. La missió del museu s’alinea amb la Declaració Buffon, segons la qual, la ciència és vital per a la gestió sostenible de la biodiversitat i els ecosistemes, així, com per a la supervivència de la humanitat i el Planeta. Plantejaments que els joves han pogut conèixer a través d’aquesta visita.

Consorci del barri de la Mina