La biblioteca Font de la Mina acull aquests dies l’exposició I Love La Mina que mostra precisament l’estima de la gent pel seu barri. El territori familiar i propi que dóna identitat i sentit de pertinença. Es tracta d’un projecte de llarg recorregut, iniciat l’any 2015, que ara forma també part del Festival Fotografia Documental de Barcelona, DOCfield. La podeu visitar fins dissabte 8 de desembre.
El gener de 2015 de la mà del projecte Espais Zombi d’Identitat va arribar al barri la proposta de distribuir 1.500 enganxines amb l’universal logo del cor vermell que a finals del 70, Milton Glaser, va crear per a la ciutat de Nova York i que va fer fortuna en moltes altres ciutats, entre elles Barcelona, com a símbol de ciutat cosmopolita orgullosa de la seva imatge al món. La proposta per la Mina era provocadora. L’equip que la posa en marxa, Jordi Garet, Chiara De Marco, Gaspar Maza, Daniel Ramírez, Toni Sangrà i Jordi Lafon, té la mirada posada en el que anomenen “espais zombi”. Zones urbanes que “per confluència de diverses circumstàncies complexes i no sempre relacionades entre sí, determinen un paisatge desencaixat”. Pot haver-hi -expliquen- sobreacumulació d’interessos públics i privats, projectes que se solapen, que es mengen uns als altres. És un espai fragmentat. Un lloc que reviu malgrat els múltiples intents de prefigurar-lo. On es combinen lògiques especulatives, replicació de models mal adaptats, obres inacabades per les crisis, ingredients de desconnexió, fluxos migratoris i l’aparició de noves activitats. Tot això defineix els espais zombies, i també de que són espais vius, on bateguen ànimes diverses que construeixen identitat per la seva voluntat de ser.
Es tracta d’una exposició col·lectiva que compta amb la participació del projecte intermedia desdelamina.net del PES La Mina-Salesians Sant Jordi, Isma Montfort, Ester Molera i Carol Rodríguez. La proclama I Love La Mina com a concepte i sota la forma concreta d’un petit adhesiu comparteix i constata públicament aspectes i sentiments positius “d’un barri de capes, vivències i estigmes diferents”, segons els seus creadors. Les enganxines es van anar escampant pel barri i fora d’ell. Algú anava de viatge, se l’enduia, i la col·locava en un context diferent i li feia una fotografia. La Mina està en l’imaginari social, tant pels que la coneixen com pels que no. Tothom en té opinió per coneixement o pel que s’explica d’ella. Les fotografies, les mirades, les actituds que mostra l’exposició parlen d’una Mina de gent que se la sent seva i la reivindica. Per això I love La Mina forma part del DOCfield que en l’edició d’enguany parla d’Amor, dels efectes de l’afecte. Parlar “sobre l’amor sense caure en la vessant romàntica més pura, com a excusa per explorar les relacions i l’origen dels vincles entre les persones (...)” i els espais. L’exposició que podeu visitar a la biblioteca del barri forma part de les 23 propostes del festival DOCfield.
Auca contra el Maltractament
Aprofiteu per visitar al mateix temps l’Auca contra el Maltractament fruit del treball de reflexió i sensibilització que han fent aquests dies entitats del Projecte Educatiu del barri de la Mina (pebMINA) sobre la violència masclista. Una activitat col·lectiva organitzada per la seva Comissió d’Educació Social i Lleure, amb motiu de la commemoració del Dia internacional contra el maltracte per qüestions de gènere. Dijous passat es va fer una marxa ciutadana pels carrers del barri per denunciar aquesta xacra social que va acabar a l’Espai Cultural amb la creació de l’Auca. Cada entitat va presentar el seu treball plasmat en una peça d’aquesta auca, consistent en una il·lustració i un rodolí.
Consorci del barri de la Mina