El Pla contra l’obesitat infantil que està en marxa a la Mina té per objectiu final reduir els casos centrat en la franja de cero a catorze anys. Tal com es va fer constar en les primeres sessions de presentació, les estadístiques són alarmants i els percentatges els més alts de tota Catalunya. Quatre de cada 10 infants tenen excés de pes i les xifres d’obesitat doblen la mitjana del país.

 

 

Després d’una primera fase formativa adreçada especialment als professionals de la salut, dels serveis de l’àmbit social i, a les entitats i associacions del barri, en els propers mesos s’engegarà una campanya de difusió per fer arribar a la població general els principals missatges per lluitar contra aquest problema de salut. Cal deixar clares les conseqüències de l’obesitat i el sobrepès en els infants i la seva gravetat. Dificultat per respirar i, per tant, ofec, somnolència, problemes ortopèdics, transpiració excessiva, i inflor de peus i turmells. Als trastorns físics que, a més, són incapacitadors per a l’activitat física i de desenvolupament, cal sumar-hi els problemes psicològics i socials. Tals com la discriminació i l’aïllament del grup, les dificultats per relacionar-se i jugar amb els altres, l’angoixa i la baixa autoestima que també creen introversió i baix rendiment escolar.

 

 

 

Alimentació i activitat física

L’alimentació és important ja des d’abans de néixer. Cal que les dones embarassades cuidin especialment la seva alimentació, fins i tot, un temps abans de la concepció. I, després del néixer és un dels factors principals per a la salut, el benestar i el creixement saludable del nadó. Set de cada deu nounats reben lactància materna durant els tres primers mesos. La recomanació, però, és que es faci en exclusiva i a demanda fins els sis mesos, i a partir d’aquesta edat complementada amb altres aliments (rics en ferro) fins els dos anys, o fins que mare i infant ho vulguin. Arribats als sis mesos es poden incorporar tots els aliments, que han de ser frescos i no condimentats, es recomana fer-ho paulatinament, amb una diferència d’entre tres i cinc dies d’un i altre per poder detectar possibles intoleràncies. La llet materna, fins el primer any de vida, ha de ser la principal font de calories i nutrients de l’alimentació de l’infant.

L’altre factor clau és l’activitat física. Un estil de vida sedentari potenciat, actualment, per l’afició d’infants i joves a les tecnologies, lligat a un descontrol horari i la manca d’hores suficients de son, se sumen als factors de risc per crear infants i futurs adults obesos. Això, voldrà dir, en molts casos, conviure amb diabetis, malalties cardiovasculars, càncers i artrosis entre altres possibles patiments. Segons dades que publica l’Agència de Salut pública de Catalunya, cada any al món, més de 2,8 milions de persones moren prematurament per obesitat o sobrepès.

 

 

El pla en marxa, planteja que la lluita contra tot plegat s’ha de sostenir sobre tres potes: la família, l’escola i la comunitat (barri), i que ha de tenir estratègies de prevenció d’ampli espectre, tenint en compte aspectes individuals i de l’entorn. Aquí tot compta. Tal com hem apuntat, l’alimentació, l’activitat física versus el sedentarisme i les hores de son, però, també el suport emocional. El model d’atenció sanitària està centrat en l’infant i la família per donar suport sense pressionar i fent un treball esglaonat i progressiu. Al mateix temps compta amb una comunitat implicada perquè sigui un entorn promotor de salut. L’escola, el municipi, les entitats socials i el sistema sanitari, que hauran de treballar plegades i coordinades.

Consorci del barri de la Mina