A la Mina el paper de les dones ha estat clau. Des dels seus inicis s’han organitzat per reivindicar millores i defensar drets. I, així continua. Al barri hi ha, actualment, tres grups de dones: Alfa-Costura, Dones Adrianes i Dones Iris, que continuen en aquesta lluita i on la seva implicació en la vida de la comunitat és constant.

 

La participació dels grups de dones en les activitats del barri aporta el valor afegit de la memòria, la perseverança i la generositat, mentre, dones més joves i d’orígens diversos s’hi afegeixen i, tot plegat, reforça la xarxa comunitària i contribueix a la cohesió social. De manera que la commemoració del 8M, Dia de la Dona, és una de les dates que no falta al calendari de la Mina, juntament, amb la del 25N, Dia contra la violència masclista.

Aquesta setmana ha començat el programa d’actes d’enguany que s’allargarà fins dijous 7 de març. Les Dones Iris van compartir, com cada any, els “Jocs de la meva infantesa”, on tornen a ser les nenes que van ser amb la jovialitat que no han perdut mai. Hi van participar una seixantena de dones i van estar acompanyades per l’alcaldessa de la ciutat, Filo Cañete, la regidora d’Educació, Paula Dieste, la cap d’Igualtat i LGTBI+, Joana Aloy, i la coordinadora del CIOD (Centre d’Informació i Orientació de la Dona), Montse López; així com d’una representació de l’equip del Consorci del barri de la Mina, encapçalada per la cap de l’Àrea Social, Carme Ferran.

 

 

 

Programa d'Actes

Dimarts, 27 de febrer, de quatre a sis de la tarda, es fa un taller de “Mandales per la Igualtat” al Casal Cívic i Comunitari La Mina (C/ Ponent, 37), organitzat per la Fundació IPSS i el Centre Cultural Gitano.

Divendres, 1 de març, a les onze del matí hi ha un cinema fòrum amb curtmetratges dirigits per dones a l’Espai Cultural Font de la Mina (C/ Ponent, 21), organitzat pel servei Fem Família del Consorci i l’Aula de Llengües del Casal dels Infants.

Dimarts, 5 de març, entre les quatre i les set de la tarda hi ha organitzat un espai d’autocura per a dones a càrrec de les noies del servei Medi Obert i el d’Acompanyament de Joves dels Salesians Sant Jordi-PES La Mina, que es fa a la seu de Medi Obert (C/Mart, 2).

Aquesta mateixa tarda, a la biblioteca Font de la Mina (C/ Ponent, 21), l’Hora del Conte (18 h) té una sessió especial amb motiu de la commemoració del Dia de la Dona.

Dijous, 7 de març, és el dia central del programa d’actes. Des de les deu del matí, a la plaça Maria Àngels Rosell, hi haurà instal·lades les parades de les entitats i diverses activitats. A les onze es farà un mandala gegant organitzat per la Fundació IPSS i el Centre Cultural Gitano, a les dotze es llegirà el manifest i a les dues del migdia es compartirà un dinar de carmanyola a la mateixa plaça.

 

 

 

Per què el 8 de març?

El Dia de la Dona que l’Organització de les Nacions Unides (ONU) va establir en el dia 8 de març, reconeix i manté viva la reivindicació feminista, la lluita de les dones per la igualtat i la seva participació en tots els àmbits de la societat. El mes de març de l’any 1857 a la ciutat de Nova York les treballadores d’una fàbrica tèxtil van fer una de les primeres vagues per reivindicar drets i millores laborals, i el dia 11 de març de 1911 a la mateixa ciutat van morir 142 dones, la majoria joves immigrants, en un incendi a la fàbrica on treballaven.

El moviment feminista arrenca amb la revolució industrial i la incorporació de la dona al món laboral, que no per això, es deslliura del treball de cura de la família i les tasques domèstiques. A mitjan del segle XIX les condicions a les fàbriques són precàries i comencen les reivindicacions per la reducció de la jornada, la limitació de l’edat de treball de les criatures, acabar amb l’horari nocturn per les dones, la compensació pels accidents laborals i les mesures per evitar-los. A Catalunya, l’any 1881, 3.500 treballadores d’una fàbrica tèxtil d’Igualada es van declarar en vaga. Després vindria la lluita pel dret de vot de les dones, que va trigar força més a ser conquerit.

Consorci del barri de la Mina