L’equip de treball de SITUA’T, servei del Consorci destinat a persones amb problemes d’addiccions, està potenciant dins el seu projecte formatiu en l’àmbit de la inserció sociolaboral, les sortides lúdico-didàctiques fora del barri. Aquestes són una eina d’integració i desenvolupament d’habilitats socials i comunicatives per als seus usuaris. Ja que una de les mancances que comparteixen les persones en situació d’exclusió social com poden ser consumidors i ex consumidors de substàncies estupefaents, és l’aïllament i la dificultat per gaudir de l’oferta sociocultural i esportiva que tenen a l’abast.
.
Amb aquest objectiu s’està programant un calendari de sortides que es vol que com a mínim sigui d'una al mes. Es tracta d’obrir noves perspectives de relació i coneixement en diversos àmbits de la vida i que a l’hora obligui a trencar l’aïllament psicosocial en que moltes d'aquestes persones es troben. El fet de preparar una sortida, decidir la millor combinació de transport públic per arribar-hi, desplaçar-se als llocs de destí, atendre les explicacions d’un guia mantenint l’atenció, o gaudir d’un espectacle, formen part d’aquest procés d’aprenentatge i d’integració social.
La primera d’aquestes sortides es va fer el passat mes de febrer al refugi antiaeri que hi ha a la placeta Francesc Macià al centre de la vila de Sant Adrià de Besòs, construït durant la Guerra Civil espanyola per protegir la població dels bombardejos de l’aviació franquista. Així, doncs, en aquest cas s’hi afegia el factor extra d’entrar en contacte directe amb la història recent del propi entorn. El grup, format per cinc usuaris i tres professionals del servei, va conèixer de primera mà, a través d’una visita guiada, els detalls d’aquest refugi rehabilitat i museïtzat que es va obrir al públic l’any 2006, i que és l’únic que es pot visitar dels quatre que es van construir a la ciutat.
Didàctica en viu
El recorregut és del tot accessible per a persones amb discapacitats i disposa de maquetes volumètriques per poder ser percebudes a través del tacte, panells retroiluminats per a persones amb baixa visió, i presenta un muntatge d’imatges i so on es reprodueixen les sensacions dels bombardejos del 1938. Un dels aspectes més interessants és la participació de persones sobrevivents dels atacs que aporten el seu testimoni vivencial ens els anomenats Tallers de reflexió que es fan al Casal de Cultura. És un espai d’interrelació entre aquells que van viure en primera persona el drama de la Guerra Civil i les noves generacions que a través d’ells poden reflexionar-hi. L’audiovisual “Els nens del Pla del Besòs” recull el testimoni de cinc nens de la guerra, imatges històriques de la Filmoteca de Catalunya, arxius i imatges en 3D sobre les bombes que queien el 38.
Hi ha, però, una quarantena més de testimonis que, juntament, amb les visites que aquests supervivents fan a les escoles, en un exercici directe de recuperació de la memòria i d’intercanvi intergeneracional molt interessant, formaran part d’un arxiu audiovisual molt complert de la història de Sant Adrià.
Un calendari formatiu i pedagògic
Com ja us informàvem en aquest mateix web, el grup del SITUA’T va participar a finals de febrer de l’homenatge a l’ex capità de l’equip de handbol del Futbol Club Barcelona, David Barrufet. En aquesta ocasió es va tractar d’una sortida de caràcter especialment lúdic envoltada d’una forta càrrega mediàtica i moltes emocions, per assistir al partit i la festa que es va celebrar al Palau Blaugrana. La propera sortida que es prepara, és de caràcter cultural i està prevista per dimecres, 30 de març, per anar al Museu d’història de la immigració de Catalunya. Aquest, està ubicat al mateix municipi de Sant Adrià de Besòs i recull les arrels d’una part molt important de la nostra història social.
Tot plegat ha de contribuir a que les persones que acudeixen al SITUA’T guanyin en autonomia en el seu procés cap a la inserció social. Juntament, amb el treball diari que fan al taller pre-laboral on s’habituen a seguir unes normes de funcionament, responsabilitzar-se de la feina i treballar en equip; un cop han fet el pas important d’iniciar processos d’abstinència i tractaments de desintoxicació.