Aquests dies d’estiu hi ha hagut estones per a tot: platja, tallers de manualitats i cuina, ludoteca i jocs d’aigua, activitats esportives i excursions al Tibidabo, al Bosc Urbà, al Water World i per anar a muntar a cavall. El projecte, però, va començar al setembre amb una reordenació del funcionament general i l’establiment d’una nova dinàmica interna. Es van aplicar les ràtios establertes per cada grup d’edat, es va fixar el procediment d’inscripcions i quotes, i es va demanar el compromís familiar per garantir l’assistència regular i obligatòria de cada nen i nena, condició necessària per garantir la plaça. D’aquesta manera s’iniciava una relació molt més estreta amb els pares a través d’entrevistes personalitzades i el contacte telefònic quan es detectaven casos d’absentisme. La regularització dels pagaments també ha contribuït a clarificar la necessària relació entre els drets i deures que s’adquireixen en el moment de l’inscripció.
Educació en valors
A partir del centre d’interès decidit per a cada grup: els Pirates pels petits (6 a 8 anys), Àfrica pels mitjans (9 a 11 anys), i l’Esport pels grans (12 a 14 anys); s’ha treballat l’educació en valors. Els infants amb l’ajut dels seus monitors aprenen a actuar amb respecte i responsabilitat mentre juguen, descobrir la solidaritat a través una activitat, entendre que l’esforç, l’amistat, i la igualtat entre nois i noies són valors positius i necessaris per a una societat més justa. Després de sortir d’escola, en horari de 17.30 a 19.30 hores el Casal Infantil ofereix als infants de la Mina un espai de relació i formació. La tarda comença berenant bé, amb bons hàbits d’higiene i nutrició, i dedicant desprès un temps a fer els deures, a partir d’un treball de coordinació amb els mestres tutors per part dels monitors. L’última hora es dedica a les activitats lúdiques, que tant es fan a les instal•lacions del Casal Cívic del barri com aprofitant els diversos espais i equipaments disponibles: Parc del Besòs, Espai Cultural Font de la Mina o pistes esportives i aula d’informàtica de l’Escola Mediterrània. Com a novetat de cara al curs que ve s’estudia la possibilitat incloure algun dia de piscina a la setmana.
Les estratègies per cohesionar els grups i avançar en l’adquisició d’aquests valors passen per acostumar als infants a reflexionar sobre les seves actituds i reaccions davant les diverses situacions que es poden crear. Es tracta, de fomentar l’autovaloració, establir objectius assolibles, posar l’accent en els progressos i recompensar-los, saber comprendre cada infant i respectar el seu propi ritme, disciplinar sense castigar, i aprofitar el joc lliure per conèixer millor a cadascun d’ells. Cal programar i organitzar activitats molt ben preparades que sempre tenen un objectiu educatiu i un centre d’interès. El moment central del curs i que va posar en evidència d’aquesta línia de treball rigorós va ser la celebració del 30è. aniversari de l’entitat al barri. Per aquesta ocasió es va organitzar la representació del musical Peter Pan amb la participació de tot el Casal Infantil i a la qual es va convidar a tothom que havia format part, en un moment o altre, d’aquests 30 anys d’història.
La implicació del Casal Infantil amb la comunitat a qui serveix i el treball en xarxa amb la resta de serveis i entitats, són igualment un element clau d’aquest projecte educatiu. També ho és la participació en la vida social del barri (Setmana Cultural, Festa dels Drets dels Infants, Dia Internacional del Joc, Festes anuals...), per tal de respondre millor a la realitat i necessitats concretes dels infants i pre-adolescents que hi assisteixen. I, pel que fa a l’equip de monitors hi ha la voluntat de mantenir una formació permanent com a professionals del lleure, l’educació i la integració social, que enriqueixi la seva feina diària.