El projecte Espai Jove del Consorci, amb la participació del Casal Cívic La Mina i la Comissaria dels Mossos dEsquadra de Sant Adrià de Besòs, hem desenvolupat un projecte socioeducatiu inspirat en la sèrie nord-americana dinvestigació criminal CSI, ambientada a les ciutats de Los Angeles, Las Vegas, Miami i Nova York. En el nostre cas, sha tractat dun CSI La Mina.

 

 

 

 

Aprofitant el format duna sèrie televisiva d’èxit, com a reclam, el projecte desenvolupat a tres mans amb intencionalitat lúdica i educativa a lhora, pretén abordar conceptes com el valor de la individualitat de cada persona o el poder de la mirada des de la diversitat. Generar interès en els joves per matèries científiques com la física, la química o les matemàtiques, a partir de la seva aplicació pràctica en la investigació. Desenvolupar habilitats de redacció amb la preparació dels informes corresponents. Fomentar lorganització, la capacitat deductiva i la presa de decisions. Daltra banda, sha entrat en qüestions deducació emocional i sha fet formació sobre la responsabilitat que té cadascú en l’ús de les xarxes socials, així com qüestions de gènere, com el masclisme. I, també, hem rumiat sobre com ens afecta la pressió del grup i el que pot costar dir no si no tenim el suport dels amics.

 

  

   

 

El taller CSI La Mina sha organitzat en quatre sessions conduïdes per experts en criminalística, balística, interrogatoris i xarxes socials, més una sessió final pràctica per investigar un crim, on es fan servir el coneixements apresos per trobar al culpable. Tot plegat ens dóna la possibilitat de, tot jugant, fer-nos pensar en la víctima i lagressor, posar-nos en el lloc dun i altri, identificar situacions de risc, adquirir capacitat de resposta davant situacions demergència, o reflexionar sobre el paper de lindividu en el conjunt de la societat. Perquè tal com ens deia, en Dani Martínez, criminalista de formació i actual director del Casal Cívic del barri, en el control de cada jo és on hi ha l’èxit del control duna comunitat, per tal de mostrar-nos el camí vers labsència de violència i conflicte. El futur duna societat que pugui gaudir de benestar, seguretat i bona convivència cívica, passa per eliminar lorigen dels riscos més que no pas per la seva persecució. Amb la reducció del delicte saconsegueix, no només la reducció de delinqüents, sinó, també de víctimes i conflictes.

 

   

   

 

La participació dels Mossos dEsquadra en el projecte ha estat clau i li ha donat un plus datractiu de cara als joves. Hi ha aportat credibilitat, rigor i contingut. Alhora que ha apropat la figura dels agents de lordre als nanos dEspai Jove, des de la complicitat de participar plegats en un joc. Ells shan fet càrrec de les qüestions sobre balística i de les explicacions sobre les precaucions que cal tenir quan es fa ús de les xarxes socials. Aprofitant linterès que genera la disciplina policial i criminalista, hem buscat la reflexió sobre conceptes com la paciència que cal tenir per esperar uns resultats que necessitarem per continuar amb les investigacions o laplicació del criteri, lanàlisi i la deductiva a lhora de discernir sobre uns fets. Hi hem introduït algun concepte tècnic com el del dolo, és a dir, labsència o no dintencionalitat en el moment de causar danys a tercers. Hem entrat en el món de la dactiloscòpia per obtenir empremtes dactilars i descobrir com són i que no nhi dues diguals.

A la sessió sobre interrogatoris hem practicat la capacitat dobservació, fixant-nos en la informació que podem obtenir a través del comportament de les persones i del seu llenguatge verbal i corporal. La importància de recollir bé, ordenadament i de manera entenedora per a tothom les dades, tant personals com de lescena del crim; i aquí hi hem introduït el concepte de la cronologia dels fets. Hem vist la necessitat didentificar un expedient amb un número de registre perquè no es perdi. A lhora de cercar informació a través de testimonis i sospitosos tenim les preguntes bàsiques a les quals cal cercar resposta: Què?, Qui? Com? Quan? On?. I, ens hem fet conscients de la importància que té la nostra signatura, que igual que les empremtes és única i que no podem fer servir a la babalà, perquè ens identifica i, sobretot, ens compromet.

 

    

      

 

En definitiva, es tractava de descobrir que tot plegat ens és útil en el nostre dia a dia. Lobjectiu final és acompanyar aquests joves, en la construcció de la pròpia personalitat, a definir les seves aspiracions personals, que les tinguin i que siguin capaços de posar-hi lesforç necessari per aconseguir-les.  Ens mou el convenciment de que és important que entenguin el seu paper com a individus i com a membres duna societat. Que en la seva presa de decisions rau el que aconseguiran com adults.

Consorci del barri de la Mina