El grup de participants del projecte Accés, servei de la Xarxa d’inserció sociolaboral del Consorci, orientat al treball amb persones amb trastorn mental, i el Servei Prelaboral Bétula, del servei de salut mental Barcelonès Nord, es van fer càrrec de preparar el refrigeri que es va oferir, en el moment de la pausa-cafè, als assistents a la Jornada sobre Experiències per afrontar el malestar emocional, un dels actes de la XXVI Setmana Cultural del barri. 

 

 

 

Totes dues entitats es van posar d’acord i coordinar per dur a terme aquesta activitat “pràctica” que, d’una banda, aprofitava la participació del grup en un acte sociocultural de la comunitat, per potenciar la seva capacitat d’autonomia i maneig de les eines de comunicació i relació interpersonals, que formen part del programa formatiu del projecte. I, de l’altra, l’oportunitat que els dóna trobar-se en un entorn que els permet relacionar-se i compartir experiències amb altres persones en la mateixa situació i condicionant. Accés i Bétula treballen amb aquest col·lectiu i col·laboren habitualment, a partir de programes de formació que busquen desenvolupar eines pròpies de capacitació personal en l’àmbit emocional, social, i laboral. L’equip d’usuaris va preparar un sortit variat de canapès i entrepans, tenint cura també de la seva presentació, que després van oferir als assistents a la jornada, juntament amb aigua, sucs i refrescos. 

 

   

 

Trencar l’estigma sobre la Salut Mental

Pel que fa a la Jornada sobre el malestar emocional, celebrada en el marc de la Setmana Cultural, a finals de maig, va aplegar membres de la comunitat del barri i professionals diversos de l’àmbit social, laboral i de la salut, entre els quals els equips tècnics dels set serveis de la Xarxa d’inserció del Consorci. L’organització de la Jornada va ser iniciativa de la Comissió de Sensibilització de la Taula de Salut Mental de Sant Adrià de Besòs, de la qual el Consorci, a través del projecte Accés, en forma part.  El seu objectiu principal  és la lluita contra l’estigmatització social que encara avui pateixen moltes persones i trencar els recels vers la Salut Mental. I, una de les maneres més efectives és la sensibilització de la nostra societat amb l’organització d’actes com aquest.

 

La jornada, inaugurada per la regidora de Serveis Socials de l’Ajuntament de Sant Adrià, Filomena Cañete, es va obrir amb una taula rodona moderada per Miguel Garriz, psicòleg clínic del CSMA La Mina. El doctor, Josep Moya, psiquiatre, va abordar l’impacte de la crisi en la salut mental. Toni Albadalejo,  educador social i la doctora Queralt Parés, van presentar un taller dirigit a fer aflorar les potencialitats personals davant la crisi. Paco Hernández, president de l’Associació de veïns de la Mina, i la doctora, Marta Castelló, del CAP La Mina van compartir l’experiència de dos projectes desenvolupats i consolidats al barri per promoure l’activitat física: la caminada popular La Mina Camina i el programa d’exercicis La Mina s’activa. Mentre que el doctor Juan M. Mendive, també del CAP del barri, es va referir al malestar emocional i al suport social, plantejant les evidències i les estratègies per abordar-lo. Després de la pausa-cafè, la jornada va finalitzar amb una experiència de Qigong, de la mà del professor Àngel Rubí, membre fundador de l’Associació Àsia Salut i diplomat en treball social. El Qigong és un sistema mil·lenari d’origen xinès que harmonitza el cos i la ment tenint present la relació de les persones amb l’ambient i la natura, per tal d’augmentar i mantenir la nostra energia vital i obtenir un millor benestar físic i mental, del qual van poder gaudir tots els assistents a la jornada.

 

    

Consorci del barri de la Mina